Zima coraz bliżej, a jesienne wieczory robią się już bardzo chłodne. Oznacza to, że jest to najlepszy czas, aby na naszym stole ponownie zaczęła gościć prawdziwa zimowa herbata, która nie tylko nas rozgrzeje, ale także wspomoże odporność i poprawi humor. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, w jaki sposób ją przygotować!

Zimowa herbata z jabłkiem i cynamonem
Cynamon jest jedną z najbardziej kojarzących nam się z zimą przypraw, a jego głęboki aromat urozmaica smak niemal każdego dnia. Świetnie komponuje się także z jabłkami i herbatą, a połączenie tych trzech składników tworzy pyszny efekt.
Co będzie potrzebne?
- Czarna herbata, najlepiej w formie sypanej
- Kilka plastrów świeżego jabłka
- Laska cynamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanej przyprawy
- Opcjonalnie gwiazdka anyżu
Zimowa herbata z jabłkiem i cynamonem – przygotowanie krok po kroku
- Zaparz herbatę, ale odczekaj aż woda ostygnie do około 90-80℃ i dopiero wtedy zalej nią kubek.
- Pokrój jabłka na kilka cienkich plasterków (możesz je wcześniej obrać ze skórki – jeśli nie, to nie zapomnij dokładnie umyć owocu!)
- Dodaj do kubka jabłko, cynamon i anyż i gotowe!

Zimowa herbata zielona z cytrusami i imbirem
Imbir ma niesamowite właściwości rozgrzewające i prozdrowotne, jednak w za dużej ilości powodować może także bóle brzucha, uważaj więc, aby z nim nie przesadzić. Połączenie zielonej herbaty, cytrusów i imbiru tworzy egzotyczny i bardzo orzeźwiający napój, idealny na zimowe wieczory!
Co będzie potrzebne?
- Zielona herbata (najlepiej liściasta)
- Skórka z cytryny, pomarańczy i limonki
- Plastry pomarańczowe
- Kilka plasterków korzenia z imbirem
- Miód
Zimowa herbata zielona z cytrusami i imbirem – przygotowanie krok po kroku
- Dokładnie umyj cytrynę, pomarańczę i limonkę, a następnie na bardzo małych oczkach zetrzyj odrobinę ich skórki. Najlepiej dodaj najwięcej pomarańczy i najmniej limonki, ponieważ jej skórka może być gorzkawa.
- Odetnij dwa lub trzy cienkie plastry z pomarańczy
- Zaparz liście herbaty, nie zalewaj ich jednak wrzątkiem, tylko odczekaj aż nieco ostygnie do około 85-90℃.
- Dodaj miód i mieszkaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści, a następnie dołóż pozostałe składniki, zakryj pokrywką i odczekaj kilka minut aż całość się dobrze zaparzy.

Zimowa herbata z anyżem i miętą
Herbaty i napoje ziołowe nie są najczęściej powszechnie uwielbiane, tej musisz jednak spróbować! Zioła mają ciekawy smak, wspomagają naszą odporność, której zimą bardzo nam brakuje, a do tego możemy z nimi naprawdę eksperymentować.
Co będzie potrzebne?
- Czerwona liściasta herbata rooibos lub zwykła czarna herbata
- Odrobina anyżu
- Laska cynamonu lub wanilii
- Gałązka świeżej mięty
- Kilka plastrów korzenia imbiru
- Miód
Zimowa herbata z anyżem i miętą – przygotowanie krok po kroku
- Zaparz herbatę, nie zalewaj jej jednak wrzątkiem, a odczekaj klika minut aż woda ostygnie do około 80-90℃
- Do herbaty dodaj miód i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj do niego anyż, cynamon, plasterki obranego korzenia imbirowego oraz gałązkę mięty.
- Całość przykryj talerzykiem, aby mogła się dokładnie zaparzyć i gotowe!
Zimowa herbata z sokiem malinowym i rozmarynem
Połączenie herbaty, soku malinowego i rozmarynu jest naprawdę pyszne, a do tego mocno nas rozgrzeje. Dlatego też napój ten idealnie nadaje się kiedy wracamy zmarznięci po pracy do domu i chcemy odpocząć przy ulubionej książce lub filmie.
Co będzie potrzebne?
- Czarna herbata (najlepiej sypana, ale może być też z torebki)
- 2-3 łyżki soku esencji soku malinowego lub konfitury
- Plaster grejpfruta (należy go sparzyć przed zjedzeniem)
- Gałązka rozmarynu
- Laska cynamonu
- Odrobina miodu (opcjonalnie)
Zimowa herbata z sokiem malinowym i rozmarynem – przygotowanie krok po kroku
- Zaparz herbatę, nie zalewaj jej jednak wrzątkiem, a odczekaj kilka minut aż woda ostygnie do około 80-90℃.
- Do herbaty dodaj miód i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj syrop malinowy, gałązkę rozmarynu (możesz ją wcześniej nieco rozgnieść w dłoniach, aby szybciej oddała aromat) oraz plaster grejpfruta.
- Całość przykryj talerzykiem, aby mogła się dokładnie zaparzyć i gotowe!

Złote mleko z kurkumą
Złote mleko z kurkumą posiada bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim łagodzi bóle gardła, zwiększa odporność, wspomaga układ odpornościowy i zapobiega powstawaniu infekcji oraz chorób. Oczywiście nie możemy traktować go jako lekarstwa, ale może okazać się bardzo pomocny w naszym powrocie do zdrowia.
Co będzie potrzebne?
- Szklanka mleka migdałowego (może być też zwykłe krowie lub inne roślinne – jedynie kokosowe nie będzie się smakowo komponowało)
- Niecała łyżeczka kurkumy
- Niecała łyżeczka pieprzu cayenne
- Niecała łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka muscovado
- Łyżeczka oleju kokosowego
Złote mleko z kurkumą – przygotowanie krok po kroku
- Podgrzej mleko, ale uważaj, żeby nie wykipiało ani się nie przypaliło. Kożuch też niekorzystnie może wpłynąć na smak napoju. Podczas podgrzewania dodawaj kurkumę, pieprz, cynamon, muscovado i olej, a całość dokładnie wymieszaj.
- Napój przelej do szklanki i przykryj na kilka minut talerzykiem, aby smaki i aromaty przypraw mogły się wymieszać. Gotowe!
Napój imbirowy z pomarańczą, cytryną i goździkami
Imbir i cytrusy posiadają działanie rozgrzewające, wspomagają odporność, a do tego pięknie pachną. Te powody powinny nam wystarczyć do tego, abyśmy jak najczęściej przygotowywali z ich wykorzystaniem napoje i zimowe herbaty.
Co będzie potrzebne?
- Kawałek świeżego korzenia imbiru (obranego)
- Kilka plastrów pomarańczy i cytryny
- Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny
- Kilka goździków
- Cynamon
- Miód
Napój imbirowy z pomarańczą, cytryną i goździkami – przygotowanie krok po kroku
- Zagotuj w garnku wodę i wrzuć do niej imbir, plastry z pomarańczy i cytryny, cynamon oraz goździki.
- W osobnym kubku wyciśnij sok z jednej cytryny.
- Przelej mieszaninę z garnka do kubka, dodaj soku z cytryny. Całość możesz dosłodzić miodem i zdobić plastrami owoców. Gotowe!