Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez gorącej filiżanki kofeinowego napoju, a picie kawy stało się dla nich codziennym rytuałem. Nie ma się co dziwić – napój ten jest pyszny, dodaje nam energii i kojarzy się z miłymi popołudniami w gronie najbliższych. Jeśli Ty też jesteś prawdziwym kawoszem, koniecznie zapoznaj się z tymi wskazówkami jak dużo, jak często i w jaki sposób najlepiej pić kawę!

Ile filiżanek kawy dziennie można wypić?
Picie kawy to prawdziwa przyjemność, jak we wszystkim jednak nawet w tym zachować trzeba pewien umiar. Kawa zawiera duże ilości kofeiny, która nie jest neutralna dla naszego organizmu, a w nadmiarze może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Każdy człowiek jest inny i każdy inaczej odczuwa wpływ kawy na jego ciało i organizm. Dla niektórych wypicie nawet jednej filiżanki oznacza trzęsienie się rąk do końca dnia, a inni bez żadnych konsekwencji wypijają nawet 10 filiżanek.
Lekarze i badania pokazują jednak, że picie kawy jest dla nas bezpieczne, pod warunkiem że nie spożywamy w ciągu doby więcej niż 400 mg kofeiny, czyli maksymalnie 4 filiżanek tego napoju. Oczywiście jeśli dodatkowo lubujesz się w coca-coli, energetykach i innych produktach zawierających tę substancję, liczba „dozwolonych” filiżanek kawy automatycznie się zmniejsza.
Kiedy najlepiej pić kawę?
Wiele osób wypija kawę rano, od razu po przebudzeniu i to jeszcze przed śniadaniem. Mimo że rano bardzo często się spieszymy i nie mamy czasu na zjedzenie posiłku, wypijanie filiżanki tego napoju na pusty żołądek nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ w ten sposób powstawać mogą uciążliwe i bolesne wrzody na żołądku. Dodatkowo o poranku poziom kortyzolu w naszym organizmie jest najwyższy, a ponieważ niweluje on pozytywne działanie kofeiny, nie odczujemy jej cennych właściwości, a tylko sobie zaszkodzimy.
Kawy nie powinno się pić także wieczorem, ponieważ pobudzi ona nasz organizm do pracy i nawet jeśli uda nam się zasnąć, nie będzie to tak efektywny sen jak zazwyczaj. Ostatnią filiżankę najlepiej jest wypić najpóźniej 5 godzin przed pójściem spać, jednak im odstęp ten będzie większy, tym mniejsze problemy z zaśnięciem będziemy mieć.
Ten ulubiony przez wielu z nas napój wypłukuje z organizmu wiele minerałów lub utrudnia ich wchłanianie, dlatego nie powinno się spożywać go w trakcie posiłków. Najlepiej zachować minimum godzinny odstęp, jednak jeśli będzie on nieco większy, wyjdzie nam to tylko na dobre!

Kawa rozpuszczalna – czy naprawdę jest niezdrowa?
Wiele osób uważa, że kawa rozpuszczalna jest gorszym i mniej szlachetnym rodzajem tego napoju, dlatego nie powinno się jej pić. Czy jednak tak naprawdę jest i w jaki sposób powstaje?
Kawa rozpuszczalna powstaje w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy i uzyskania z nich gęstego i bardzo aromatycznego naparu, który następnie się suszy gorącym powietrzem lub liofilizuje, czyli mrozi i suszy w niskiej temperaturze. Tak otrzymany produkt wystarczy przesypać do małych opakowań i gotowe!
Jak widać, kawa rozpuszczalna to nic innego jak poddana obróbce zwykła kawa, dostępna w formie niezmielonej. Różnicą między nimi jest jednak najczęściej ich jakość – kawę rozpuszczalną najczęściej robi się z gorszej jakości ziaren, dlatego jej smak nie jest tak wyrafinowany.
Kawa z mlekiem – jakie są jej zalety?
Picie kawy z mlekiem jest najpopularniejszym sposobem jej spożywania, a liczba możliwości jej przygotowania jest przeogromna. Caffe latte, cappuccino, macchiato, flat white i americana to tylko niektóre spośród najpopularniejszych wersji.
Mleko świetnie sprawdza się przede wszystkim do tego, aby nieco zneutralizować intensywny i specyficzny kawowy smak, a ponadto zwiększa energetyczność napoju i wzbogaca wartości odżywcze o dodatkowe substancje.
Dodając różne mleka, możemy nieco manipulować smakiem naszego napoju, dzięki czemu staje się on bardziej zróżnicowany i nie tak monotonny. Do kawy doskonale pasuje mleko owsiane, sojowe, migdałowe, kokosowe oraz grochowe, które smakiem najbardziej przypomina krowie.

Kawa z cukrem czy bez? Na jaką się zdecydować?
Picie kawy z cukrem nie jest najzdrowszym rozwiązaniem, ponieważ powoduje duże wahania i skoki poziomu glukozy we krwi, a dodatkowo bardzo zwiększa apetyt, co jest szczególnie niekorzystne dla osób mających problemy z utrzymaniem wagi.
Cukier oczywiście neutralizuje kwaskowy lub goryczkowy aromat napoju, najlepiej jednak zminimalizować go za pomocą mleka lub śmietanki, które sprawią, że kawa będzie zawierała jeszcze więcej zdrowych składników. Poza tym, mleka roślinne, na przykład waniliowe, zawierają dużo słodzika, dlatego dodatkowe jego dodawanie niekoniecznie musi być już potrzebne.
Picie kawy – jakie niesie ze sobą zalety?
Picie kawy wiąże się z wieloma pozytywnymi skutkami i nie jest to tylko krótkotrwałe działanie pobudzające. Najnowsze badania wykazały, że regularne picie kawy (w ograniczonej ilości) zmniejsza ryzyko występowania choroby Parkinsona i Alzheimera oraz depresji. Jest ona także popularnym antyoksydantem i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.
Kawa posiada także dobry wpływ na funkcjonowanie naszego serca, ponieważ podnosi ciśnienie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału oraz udaru mózgu. Dzięki przyspieszeniu metabolizmu wspomaga odchudzanie, ale tylko gdy pijemy ją bez cukru i bez śmietanki czy mleka.
Jakie są objawy „przedawkowania kawy”?
Picie kawy jest bardzo powszechnym zwyczajem praktykowanym przez zdecydowaną większość dorosłych osób, dlatego na co dzień nie zastanawiamy się nad konsekwencjami jej nadużywania. Kofeina może jednak negatywnie działać na nasz organizm, a lista objawów jej nadmiernego spożycia jest naprawdę długa.
Najczęściej objawia się ono jednak bólami głowy, bezsennością, nerwowością, wzmożoną irytacją i przewrażliwieniem na nawet delikatne bodźce oraz drżeniem mięśni. Pamiętaj także, że nasz organizm po jakimś czasie potrzebuje coraz większych dawek kofeiny, aby poczuć się zaspokojonym, dlatego jeśli zauważysz jakiekolwiek niepokojące objawy, najlepiej na chwilę odstawić napój i zastąpić go herbatą, sokiem czy matchą.
Sprawdź też, jakich win typu portugalskiego spróbować.