Jeśli czujemy się osłabieni lub wiemy, że zbliża się jakaś choroba, warto wspomóc swój organizm, aby nie pozwolić na jej rozwinięcie. Najlepiej wykorzystać wtedy naturalne produkty i zioła, zamiast od razu biec po silne leki do apteki. Dzisiaj skupimy się na dolegliwościach żołądkowych, a napar z mięty jest tym, co zdecydowanie najlepiej może nam na nie pomóc. Koniecznie dowiedz się, jak go przygotować i jakie właściwości prozdrowotne posiada!

Kto powinien pić napar z mięty?
Mięta jest jedną z najbardziej uniwersalnych roślin leczniczych, ponieważ ma naprawdę mnóstwo różnorodnych zastosowań. Poniżej dowiesz się o kilku z nich!
Wspomaga układ pokarmowy
Mięta zalecana jest przede wszystkim przy wszelkich dolegliwościach układu pokarmowego, bólach brzucha i problemach z trawieniem. Posiada ona właściwości pobudzające wydzielanie soków żołądkowych, dlatego pomaga poradzić sobie z niestrawnością. Dodatkowo reguluje perystaltykę jelit, eliminuje wzdęcia i działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
Napar z mięty wskazany jest także u osób mających problemy z apetytem, ponieważ zwiększa on łaknienie. Zbawienne działanie może wykazać także u wszystkich tych, którzy cierpią na zespół jelita wrażliwego, ponieważ zmniejsza skurcze układu pokarmowego, łagodząc w ten sposób bóle brzucha.
Ma działanie bakteriobójcze i odkażające
Dodatkowo mięta ma właściwości moczopędne, bakteriobójcze i odkażające, dlatego bardzo pomocna może się okazać w przypadku zapalenia pęcherza lub dróg moczowych. Często przygotowuje się z niej także inhalację parową, która pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i zapalenia zatok.
Wspomaga koncentrację i uspokaja
Mięta posiada działanie uspokajające i wyciszające, dlatego pozwala nam na lepszy relaks i odpoczynek. To z kolei przekłada się na poprawę pamięci i możliwości lepszej koncentracji oraz zmniejszenie poziomu stresu, który może powodować wiele zdrowotnych problemów.
Działanie wyciszające sprawia także, że lepiej nam się śpi, więc napar z mięty może być pierwszym domowym krokiem w walce z bezsennością – przed snem wystarczy wypić kubek tego napoju.
Jakie składniki prozdrowotne zawiera mięta?
Mięta jest jedną z najstarszych znanych nam roślin leczniczych i wykorzystywana była w medycynie już od stuleci. Substancje prozdrowotne znajdują się przede wszystkim w jej liściach, dlatego to z nich przygotować powinniśmy wszelkie napary.
Roślina ta jest bogatym źródłem kwasów organicznych, witamin, soli mineralnych (magnezu, cynku, sodu, manganu, selenu żelaza), garbników, przeciwutleniaczy i fitosteroli oraz olejku, który jest podstawową substancją czynną.
Dzięki tym składnikom może ona wspomagać nasz organizm nie tylko wtedy, gdy mamy problemy żołądkowe, ale każdego dnia. Jej dodatkową zaletą jest działanie relaksacyjne i odświeżające, dlatego gorący napar z mięty po długim dniu w pracy będzie świetnym sposobem na złapanie oddechu.

Jakie są przeciwwskazania do picia naparu z mięty?
Napar z mięty jest jedynym ze zdrowszych naturalnych sposobów leczenia drobnych dolegliwości, nie każdy powinien jednak spożywać go regularnie.
Jego picie odradzane jest przede wszystkim u osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy, ponieważ mięta stymuluje jeszcze większe wytwarzanie kwasów, a tym samym wzmocni ona objawy tej choroby.
Dodatkowo, jeśli przesadzimy z ilością spożywanego naparu, jego działanie może być zupełnie odwrotne od zamierzonego – zamiast łagodzić bóle brzucha tylko je wzmocni. Napar z mięty wypijany w nadmiarze powodować może także mdłości i zawroty głowy.
Picie mięty nie jest wskazane także u osób w ciąży, a wszelkie inhalacje z jej wykorzystaniem odradzane są w przypadku małych dzieci. U niektórych osób wystąpić może także reakcja alergiczna na kremy i kosmetyki, które zawierają ekstrakty z tej rośliny, dlatego na ten aspekt także warto zwrócić uwagę.
Napar z mięty – jak go przygotować?
Napar z mięty jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego zrobienie nie zajmie nam dużo czasu. Nie potrzebujemy też wielu składników, dlatego każdy będzie mógł przygotować go w swoim domu!
Do przyrządzenia naparu potrzebować będziesz tylko świeżych lub suszonych liści mięty i około 200 mililitrów ciepłej wody. Susz kupić można w każdej aptece lub sklepie z ziołami, a coraz częściej także w zwykłym sklepie spożywczym.
Aby przygotować napar z mięty wystarczy wsypać około 2 płaskich łyżeczek liści do kubka, a następnie zalać 200 ml gorącej wody o temperaturze około 70°C (zalanie wrzątkiem sprawi, że mięta straci większość swoich prozdrowotnych właściwości). Następnie odczekaj około 5 minut, aż całość się zaparzy (aby nie wystygła tak szybko, najlepiej przykryć kubek talerzykiem). Później wystarczy odcedzić fusy i gotowe!

Napar z mięty ze świeżych liści – przygotowanie krok po kroku
Jeśli masz ogródek lub dużo miejsca na kuchennym parapecie, warto samodzielnie hodować miętę i inne zioła, a następnie wykorzystywać je w codziennym gotowaniu. Poniżej dowiesz się, jak przygotować napar z mięty ze świeżych liści.
- Zerwij duże liście mięty, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz, aby aromat ulatniał się szybciej, po umyciu możesz podrzeć liście na mniejsze kawałeczki.
- Podgrzej wodę do temperatury około 70-80°C, a następnie zalej nią liście.
- Przykryj kubek talerzykiem lub spodkiem i odczekaj około 10 minut, aż napar się zaparzy.
- Jeśli chcesz, całość możesz delikatnie posłodzić miodem lub dodać do niego kawałki owoców (np. malin i truskawek), które nieco zmienią i urozmaicą smak naparu. Gotowe!
Jeśli smak mięty nie do końca Ci odpowiada, możesz spróbować go w dowolny sposób zmodyfikować. Możesz do tego celu wykorzystać wspomniane wyżej owoce, ale dobrze sprawi się także cytryna lub pomarańcza, których intensywny smak nieco zneutralizuje ten miętowy.
Jak widzisz, napar z mięty ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę. Z tego powodu powinniśmy pić go od razu, kiedy tylko poczujemy, że zbliża się do nas choroba. Jeśli jednak niepokojące objawy będą utrzymywać się dłużej, koniecznie udaj się do lekarza!
Dowiedz się też, czy kawa jest zdrowa.