×

Matcha na zimno — jak ją przygotować?

Matcha na zimno — jak ją przygotować?

Matcha na zimno nie jest tak popularna jak ta pita na ciepło, warto jednak dać jej szansę i także spróbować! Jest ona świetnym rozwiązaniem na lato, kiedy chcemy się schłodzić i nieco orzeźwić. Koniecznie dowiedz się, jak przygotować matchę na zimno i co zrobić, aby była naprawdę pyszna!

Matcha na zimno

Czym jest matcha?

Matcha to tradycyjny wschodnioazjatycki napój pity już od ponad 800 lat. Jego przygotowanie wiąże się ze specjalnym rytuałem i w przeszłości wykorzystywany był w celach religijnych i ceremonialnych. Obecnie kupić go można w niemal każdej kawiarni w większym mieście na całym świecie.

Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, która hodowana jest w specjalny sposób, dzięki czemu nie traci ona podczas wzrostu i obróbki wielu cennych składników odżywczych. Ma ona udowodnione pozytywne działanie na nasz organizm, wzmacnia odporność, przeciwdziała powstawaniu wielu chorób (także nowotworowych), poprawia koncentrację i samopoczucie i dodaje nam energii. To czyni ją doskonałą alternatywą dla kawy czy mocnej herbaty.

Co będzie potrzebne do przygotowania matchy?

Przygotowywanie matchy ma długą tradycję, dlatego w profesjonalnych sklepach kupić możemy specjalny sprzęt do jej przyrządzania. Jest to chasen, czyli bambusowa miotełka związana nicią, o elastycznych witkach, która służy do zmieszania sproszkowanej matchy z wodą. Oprócz tego potrzebna będzie także czarka, w której będziemy mogli je wymieszać i która następnie służy do picia – nazywa się matchawan.

Jeśli jednak dopiero zaczynasz swoją przygodę z matchą i nie jesteś pewien, czy zagości ona w Twoim menu na stałe, nie musisz kupować całego sprzętu. Jest kilka domowych tricków, którymi się z Tobą podzielę!

Jak zrobić matcha latte domowymi sposobami?

Najlepiej sprawdzi się w tym celu zwykły słoiczek ze szczelną zakrętka lub mały spieniacz do mleka.

W pierwszym przypadku wystarczy wsypać 1-2 łyżeczki sproszkowanej matchy do słoiczka, zalać wodą, porządnie zakręcić i mocno wstrząsnąć. Po około dwóch minutach powstać powinna jednorodna masa, bez grudek i z delikatną pianką  na powierzchni – jest ona oznaką, że matcha jest gotowa.

Znacznie szybszym sposobem jest ten z wykorzystaniem spieniacza, który zastąpi nam chasen. Wystarczy wsypać do filiżanki odpowiednią ilość proszku, zalać go odrobiną wody (1/4 pojemności naczynia) i spienić. W ciągu kilku sekund powinna powstać jednorodna ciecz z pianką na powierzchni.

Matcha na zimno

Matcha na zimno – jak zrobić?

Matcha na zimno jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a jej zrobienie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jest ona doskonała latem, ale też zimą, dlatego koniecznie spróbuj zrobić ją samodzielnie w domu!


Co będzie potrzebne?

  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej matchy
  • ¼  szklanki zimnej wody
  • Pół szklanki zimnego mleka
  • Kilka kostek lodu
  • Cukier lub syrop klonowy – opcjonalnie

Jak przygotować – krok po kroku

  1. Podgrzej wodę do temperatury 70℃ (jeśli nie masz możliwości jej zmierzyć – zagotuj wodę, a następnie odczekaj 15 minut, ponieważ jest to wystarczający czas, aby 1 litr wody odpowiednio ostygł).
  2. W czarce umieść proszek i zalej go odrobiną ciepłej wody, a następnie wymieszaj aż nie powstanie piana i jednolita masa. Następnie odstaw ją na kilka minut aby wystygła.
  3. Przelej matchę do szklanki, dodaj do niej kostki lodu i całość zalej zimnym mlekiem.
  4. Jeśli preferujesz słodki smak, możesz dodać odrobinę cukru lub syropu klonowego. Pamiętaj jednak, że mleka roślinne są bardzo słodkie, dlatego najlepiej najpierw spróbuj napój, a potem go ewentualnie posłodź. Gotowe!

Matcha na zimno z bananem – prosty przepis

Matchę przygotowywać możemy na naprawdę wiele sposobów. Jeśli znudzi Ci się już ta tradycyjna tylko z mlekiem, spróbuj dodawać do niej kolejne składniki. Popularną wersją jest ta z bananem, a poniżej znajdziesz przepis, jak ją zrobić!

Co będzie potrzebne?

  • 1 banan
  • ¾ szklanki zimnego mleka (roślinnego lub krowiego)
  • ¼ szklanki ciepłej wody (o temperaturze maksymalnie 70 stopni)
  • Kilka kostek lodu
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej matchy
  • Listek mięty – opcjonalnie
  • Cukier lub syrop klonowy – opcjonalnie

Jak przygotować – krok po kroki

  1. Podgrzej wodę do temperatury 70℃ (jeśli nie masz możliwości jej zmierzyć – zagotuj wodę, a następnie odczekaj 15 minut, jest to wystarczający czas, aby woda odpowiednio ostygła).
  2. W czarce umieść proszek i zalej go odrobiną ciepłej wody, a następnie wymieszaj aż nie powstanie piana i jednolita masa. Następnie odstaw ją na kilka minut aby wystygła.
  3. Obierz banana ze skórki, pokrój go w plasterki i wrzuć do blendera. Możesz też dokładnie rozgnieść go za pomocą widelca. Następnie dodaj do niego wcześniej przygotowaną matchę i całość dokładnie wymieszaj (najlepiej w blenderze, ponieważ uzyskasz w ten sposób najbardziej jednolitą masę).
  4. Uzyskaną w ten sposób masę przelej do kubka, wsyp do niego kilka kostek lodu, a następnie zalej zimnym mlekiem.
  5. Jeśli preferujesz słodki smak, możesz dodać odrobinę cukru lub syropu klonowego. Pamiętaj jednak, że mleka roślinne i banan są bardzo słodkie, dlatego najlepiej najpierw spróbuj napój, a potem go ewentualnie posłodź. do ozdoby możesz położyć listek mięty. Gotowe!
Matcha na zimno

Matcha na zimno z truskawkami

Matcha na zimno komponuje się także bardzo dobrze z truskawkami, a przygotowuje się ją prawie tak samo, jak tę z bananami.

Co będzie potrzebne?

  • Kilka truskawek
  • ¾ szklanki zimnego mleka (roślinnego lub krowiego)
  • ¼ szklanki ciepłej wody (o temperaturze maksymalnie 70 stopni)
  • Kilka kostek lodu
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej matchy
  • Listek mięty – opcjonalnie
  • Cukier lub syrop klonowy – opcjonalnie

Jak przygotować – krok po kroku

  1. Umyj truskawki i usuń szypułki.
  2. Podgrzej wodę do temperatury 70℃ (jeśli nie masz możliwości jej zmierzyć – zagotuj wodę, a następnie odczekaj 15 minut, jest to wystarczający czas, aby woda odpowiednio ostygła).
  3. W czarce umieść proszek i zalej go odrobiną ciepłej wody, a następnie wymieszaj aż nie powstanie piana i jednolita masa. Następnie odstaw ją na kilka minut, aby wystygła.
  4. Do blendera wrzuć truskawki i przegotowaną wcześniej matchę i wymieszaj je na gładką masę.
  5. Masę przelej do filiżanki, dodaj kostki lodu i zalej mlekiem. Gotowe!

Sprawdź też, jakie filiżanki do kawy wybrać.

Zobacz również: