×

Jesienna herbatka – jak ją zrobić? 3 sposoby

Jesienna herbatka – jak ją zrobić? 3 sposoby

Jesień w pełni, a zima tuż za rogiem, dlatego wszyscy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i umili długie i chłodne wieczory. Najlepszym rozwiązaniem będzie jesienna herbatka, która oprócz tego, że jest zdrowa, jest także naprawdę pyszna. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji i pomysłów na to, w jaki sposób ją przygotować!

Jesienna herbatka z miodem i przyprawami korzennymi

Jesienna herbatka z cynamonem, syropem malinowym i pomarańczą

Cynamon i pomarańcze to smaki, które niemal każdemu kojarzą się z jesienią i zimą. Dodanie do nich soku malinowego nieco odświeży tę tradycyjną mieszankę i sprawi, że zyska ona nieco więcej słodyczy. Koniecznie wypróbuj! Do jej podania przydadzą Ci się wygodne kubki, które kupisz tutaj: https://gerlach.pl/kubki-i-filizanki.

Co będzie potrzebne?

  • Czarna herbata
  • Kilka plastrów pomarańczy
  • Skórka pomarańczowa
  • Maliny – świeże lub mrożone
  • Laska cynamonu lub łyżeczka cynamonu mielonego
  • 3-4 łyżki syropu malinowego
  • Goździki – opcjonalnie

Jesienna herbatka z cynamonem, syropem malinowym i pomarańczą – przygotowanie krok po kroku

  1. Zaparz czarną herbatę w około 1,5 litrowym dzbanku (poniżej znajdziesz poradnik, jak zrobić to w odpowiedni sposób).
  2. Dodaj do herbaty syrop malinowy (sprawdź jak wyraźny jest jego aromat – jeśli czujesz, że niewystarczająco – dodaj go odrobinę więcej) oraz cynamon i goździki.
  3. Umyj pomarańcz i zetrzyj z niej odrobinę skórki. Następnie pokrój ją w kilka cienkich plastrów – dodaj je do herbaty.
  4. Jeśli masz mrożone maliny – rozmroź je wcześniej, a jeśli świeże, to je umyj i dodaj do herbaty.
  5. Całość wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dodaj nieco więcej poszczególnych składników, jeśli smak nie jest wystarczająco aromatyczny. Smacznego!
Jesienna herbatka

Jesienna herbatka z cytrusami i imbirem

Imbir ma niesamowite właściwości rozgrzewające i prozdrowotne, jednak w za dużej ilości powodować może także bóle brzucha, uważaj więc, aby nie przesadzić z jego ilością. Połączenie zielonej herbaty, cytrusów i imbiru tworzy egzotyczny i bardzo orzeźwiający napój, idealny na zimowe wieczory!

Co będzie potrzebne?

  • Zielona herbata (najlepiej liściasta) – może być też herbata czarna lub owocowa
  • Skórka z cytryny, pomarańczy i limonki
  • Plastry pomarańczowe
  • Kilka plasterków korzenia imbiru
  • Miód

Jesienna herbatka z cytrusami i imbirem – przygotowanie krok po kroku

  1. Dokładnie umyj cytrynę, pomarańczę i limonkę, a następnie na bardzo małych oczkach zetrzyj odrobinę ich skórki. Najlepiej dodaj najwięcej pomarańczy i najmniej limonki, ponieważ jej skórka może być gorzkawa.
  2. Odetnij dwa lub trzy cienkie plastry z pomarańczy.
  3. Zaparz liście herbaty  (poniżej znajdziesz poradnik, jak zrobić to w odpowiedni sposób)
  4. Dodaj miód i mieszkaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści, a następnie dołóż pozostałe składniki, zakryj pokrywką i odczekaj kilka minut aż całość się dobrze zaparzy.

Jesienna herbatka imbirowa z gruszką i cytryną

Owoce są najsmaczniejszym dodatkiem do zimowych i jesiennych herbat, dlatego to z nimi najlepiej eksperymentować i mieszać je w różny sposób. Koniecznie wypróbuj napar z imbirem, gruszką i cytryną!

Co będzie potrzebne?

  • Zielona lub czarna herbata
  • Kilka plastrów gruszki
  • Kilka plasterków świeżego korzenia imbiru
  • Plastry cytryny
  • Skórka z cytryny
  • Miód

Jesienna herbatka imbirowa z gruszką i cytryną – przygotowanie krok po kroku

  1. Zaparz herbatę w około 1,5 litrowym dzbanku (poniżej znajdziesz poradnik, jak zrobić to w odpowiedni sposób).
  2. Obierz korzeń imbiru ze skórki i pokrój go na plasterki. Nie dodawaj ich jednak zbyt dużo do herbaty, ponieważ ma on bardzo intensywny smak i może zdominować pozostałe aromaty. Imbir działa także nieco podrażniająco na żołądek, dlatego od wypicia zbyt dużej jego ilości może rozboleć nas brzuch.
  3. Obierz gruszkę, wytnij z niej gniazdo i pokrój na plastry, a następnie wrzuć ją do herbaty.
  4. Umyj cytrynę, zetrzyj z niej skórkę na tarce o małych oczkach, pozostały cytrus pokój w plastry i całość dodaj do dzbanka.
  5. Dodaj miód i całą zawartość dzbanka dokładnie wymieszaj. Kiedy herbata będzie wystarczająco intensywna, wyciągnąć możesz owoce i imbir.
Jesienna herbatka

Jesienna herbatka z miodem i przyprawami korzennymi

Przyprawy korzenne kojarzą nam się bardziej ze świętami, niż jesienią, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby z ich wykorzystaniem przygotować sobie pyszną herbatkę już w listopadzie!

Co będzie potrzebne?

  • Czarna herbata
  • 3-4 łyżki miodu
  • Anyż
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Imbir
  • Goździki

Jesienna herbatka z miodem i przyprawami korzennymi – przygotowanie krok po kroku

  1. Zaparz herbatę w około 1,5 litrowym dzbanku (poniżej znajdziesz poradnik, jak zrobić to w odpowiedni sposób).
  2. Obierz korzeń imbiru ze skórki i pokrój go na plasterki. Nie dodawaj ich jednak zbyt dużo do herbaty, ponieważ ma on bardzo intensywny smak i może zdominować pozostałe aromaty.
  3. Do dzbanka dodaj miód i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie wsyp pozostałe przyprawy i gotowe!

Jak poprawnie zaparzyć herbatę?

Jesienna herbatka, oprócz tego, że porządnie nas rozgrzeje, zawiera także wiele cennych składników mineralnych i substancji, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Aby jednak w pełni wykorzystać znajdujący się w niej potencjał, musimy zaparzać ją z zachowaniem kilku zasad.

 Po pierwsze, jeśli wykorzystamy do zaparzenia herbaty zbyt gorącą wodę, to sparzymy liście i zniwelujemy wszystkie ich prozdrowotne właściwości. Herbatę zalewać powinno się nie wrzątkiem, jak robi większość osób, a wodą o temperaturze 70-80°C. Dodatkowo, po około 3-4 minutach możemy wyjąć już torebkę lub fusy i dzięki temu nasza herbata nie stanie się gorzka i zbyt mocna, ale jednocześnie będzie odpowiednio intensywna.

Herbatę podczas zaparzania warto także przykryć talerzykiem, ponieważ dzięki temu jej aromaty lepiej się wymieszają i nie będą się ulatniać. Oprócz tego spowolnimy w ten sposób jej stygnięcie, co także ma duże znaczenie, szczególnie jeśli zaparzamy liście chłodniejszą wodą.

Jak widzisz, pomysłów na przygotowanie rozgrzewającego napoju jest bez liku. Te, które znajdują się powyżej to tylko propozycje i inspiracje, możesz je w dowolny sposób modyfikować i przygotowywać własne, autorskie napary. Domowa jesienna herbatka doskonale umili  nam wieczór i sprawi, że ponura pogoda za oknem nie zepsuje nam humoru i nie odbierze energii!

Sprawdź, jak zrobić fit sernik do herbaty.

Zobacz również: