×

Jakie są rodzaje herbat?

Jakie są rodzaje herbat?

Różnorodność różnych odmian herbaty może nas nieraz zaskoczyć. Na sklepowych półkach możemy znaleźć naprawdę najróżniejsze jej gatunki i smaki – zielone, białe, czarne, czerwone, owocowe czy ziołowe. Jeśli chcesz wiedzieć czym charakteryzują się poszczególne rodzaje herbat, zapoznaj się z tym krótkim poradnikiem!

Jakie są rodzaje herbat?

Jakie są rodzaje herbat?

Wszystkie herbaty wytwarza się z tej samej rośliny – krzewu herbaty chińskiej, inaczej zwanej camellia senensis. Powstanie różnych rodzajów tego naparu wynika z odmiennego sposobu obróbki liści po ich zebraniu. Wyróżniamy sześć podstawowych odmian herbat – białą, żółtą, zieloną, oolong (zwaną także turkusową), czarną i pu-erh, czyli fermentowaną lub dark tea.

Herbatę możesz podawać w eleganckiej porcelanie. Znajdziesz taką na przykład w sklepie internetowym marki Gerlach: https://gerlach.pl/porcelana.

Herbata biała

Herbata biała jest tą jej odmianą, która podczas zbioru i obróbki liści wymaga najmniejszej ingerencji człowieka, do jej uzyskanie potrzebna jest jednak szczególna uważność i wiedza. Schemat jej wytwarzania jest następujący: zebranie świeżych liści -> więdnięcie -> suszenie -> otrzymanie białej herbaty.

Liście najczęściej suszy się na słońcu, a nie poprzez ich sztuczne ogrzewanie, jak w przypadku innych typów herbat. Nie zatrzymuje się w tym przypadku także procesu utleniania ani nie dezaktywuje się działania enzymów, przez co tak przygotowana herbata będzie dojrzewać, a jej właściwości i kolor będą się zmieniać wraz z upływem czasu. Nie zawsze także jest ona tak jasna, jak sugerować mogłaby jej nazwa, to jednak uzależnione jest od stopnia jej utlenienia.

Herbata zielona

Są różne rodzaje herbat zielonych, niezależnie od tego jednak sposób ich wytwarzania i właściwości, którymi się charakteryzują, są stosunkowo podobne.  Powszechnie uznawana jest za jedną z najzdrowszych odmian tego napoju i cieszy się dużą popularnością (nawet pomimo tego, że wiele osób zarzuca jej nieco trawiasty smak).

Proces powstawania zielonej herbaty jest nieco bardziej skomplikowany niż w przypadku białej i składa się z następujących etapów: zebranie liści ->  krótkotrwałe więdnięcie -> podgrzewanie -> suszenie. Proces podgrzewania jest istotny, ponieważ zapobiega on utlenianiu liści i utraceniu tym samym zielonej barwy naparu. Przebiegać on może jednak w różny sposób – w Chinach najczęściej liście się piecze, a w Japonii podgrzewa się je na parze.

Jakie są rodzaje herbat?

Herbata pu-erh, czyli herbata czerwona

Nie wszystkie rodzaje herbat są tak samo popularne, a pu-erh jest chyba jedną z rzadziej spotykanych w Polsce. Wynikać to może przede wszystkim ze specyficznego, cierpkiego i ziemistego smaku, którym się charakteryzuje, a który zdecydowanie nie każdemu musi przypaść do gustu. Nie oznacza to, że nie powinniśmy jej próbować – zdecydowanie warto dać jej szansę przy najbliższej okazji!

Herbata czerwona zyskuje sobie jednak powoli coraz więcej zwolenników wśród osób chcących zadbać o swoje zdrowie, ponieważ dzięki swoim właściwościom, wspomagać może proces odchudzania.

Tym, co charakteryzuje różne rodzaje herbaty pu-erh jest to, że powstają one w wyniku procesu fermentacji liści, dzięki któremu zyskują swój specyficzny smak.

 Żółta herbata

Żółta herbata to najbardziej ekskluzywny rodzaj tego naparu. W przeszłości zarezerwowana ona była tylko dla cesarza i wysokich dostojników i to sprawiło, że nie rozprzestrzeniła się ona tak szeroko jak inne rodzaje herbaty.

Przygotowuje się ją w prawie ten sam sposób jak herbatę zieloną. Podstawową różnicą jest jednak to, że liście przed wysuszeniem są delikatnie podgrzewane. Dzięki temu napar z nich wykonany nie jest gorzkawy, co często zdarza się w przypadku herbaty zielonej, i cechuje się delikatnością i lekko owocowymi nutami.

Herbata czarna

Jest to najbardziej popularny rodzaj herbaty, można ją kupić w wielu wariantach i przygotowywać z najróżniejszymi dodatkami. Słynie ze swojego intensywnego smaku i głębokiego brązowego koloru.

Czarna herbata powstaje w czteroetapowym procesie produkcji, który składa się z następujących elementów: zbieranie liści -> podgrzewanie -> fermentacja -> suszenie i ichrolowanie. Najpopularniejsze rodzaje herbaty czarnej to Ceylon z Sri Lanki, Darjeeling i Assam.

Jakie są rodzaje herbat?

Herbata turkusowa, inaczej zwana oolong

Herbata turkusowa nie jest specjalnie rozpowszechniona w naszym kraju. Powstaje w wyniku procesu lekkiego utleniania liści, co z kolei przekłada się na jej kolor. Samo jej wyprodukowanie wymaga szczególnego nakładu pracy, który jest znacznie większy niż w przypadku inny herbat, ponieważ proces wytworzenia oolong składa się z aż siedmiu etapów.

Herbata turkusowa występować może w trzech różnych odmianach – jej liście mogą być albo zwinięte w kulki albo skręcone, proste lub całkowicie otwarte. Cechuje się ona nieco słodkawym i owocowym, a czasem także kwiatowym posmakiem.

Inne rodzaje herbat

Istnieje niesamowicie dużo różnych rodzajów herbat i opisanie ich wszystkich jest absolutnie niemożliwe. Ogromną popularnością cieszą się herbaty owocowe, a jeśli Ty także jesteś ich fanem, to najlepiej kupować je w specjalnych sklepach, gdzie wybrać będziemy mogli takie, które mają w swojej mieszance prawdziwe owoce,  a nie tylko sztuczne aromaty.

Herbaty ziołowe wykorzystywane są najczęściej w medycynie naturalnej lub są jednym z domowych sposobów radzenia sobie z chorobami – zarówno przeziębieniem, jak i bólami brzucha. Prozdrowotne właściwości ziół znane są od dawna, dlatego czasem warto się nimi wspomagać zamiast od razu biec po drogie lekarstwa!

Jak poprawnie zaparzyć herbatę?

Niezależnie od tego, jakie rodzaje herbat pijemy najczęściej i najchętniej, każdy z nich posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jednak, aby czerpać pełnię płynących z nich korzyści, napar ten musimy zaparzać w odpowiedni sposób.

Przyjmuje się, że na 1,5 litra wody w zupełności wystarczą 2-3 łyżeczki suszu, które najlepiej jest umieścić w specjalnym sitku, dzięki czemu w każdym momencie będzie można je wyciągnąć. Liście herbaty zalać należy wodą o temperaturze maksymalnie 80℃, a w przypadku herbat zielonych czy białych wystarczy zaledwie 65. Po upływie około 1-5 minut susz należy wyciągnąć  i można się cieszyć aromatem i smakiem swojego ulubionego naparu!

Sprawdź, jak przygotować rozgrzewającą herbatę na jesień.

Opublikuj komentarz

Zobacz również: