Poranne picie kawy dla wielu z nas jest rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczynać dnia. Uwielbiana przez niemal wszystkich stanowi nieodłączny element towarzyskich spotkań czy spokojnych chwil, które lubimy spędzać sami ze sobą. Jeśli też jesteś miłośnikiem tego napoju, albo dopiero zaczynasz swoją przygodę z nim, koniecznie dowiedz się, jak parzyć kawę, żeby wydobyć z niej pełnię aromatów i smaku!

Jak parzyć kawę po turecku?
Wszyscy, którym znudziła się już tradycyjna kawa z ekspresu, koniecznie muszą spróbować kawy po turecku! Jej przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu i potrzebny będzie do tego specjalistyczny tygielek. Kupić go jednak można w każdym specjalistycznym sklepie, a intensywny aromat zdecydowanie warty jest odrobiny pracy, którą musimy włożyć w przygotowanie tej kawy.
Co będzie potrzebne?
- 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
- 100 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kakao
- Szczypta mielonego chili – opcjonalnie
Jak parzyć kawę po turecku – przygotowanie krok po kroku
- Do tygielka wsyp zmieloną kawę, zalej ją zimą wodą i dodaj cukier. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ale bardzo ostrożnie, tak aby napój się nie zagotował.
- Po pojawieniu się pianki na kawie, zdejmij tygielek z ognia i odstaw, aby całość lekko wystygła.
- Dodaj do tygielka szczyptę zmielonego chili oraz kakao i ponownie podgrzewaj kawę na kuchence (ale tak, aby się nie zagotowała). Kiedy zobaczysz piankę, całość zdejmij z ognia, odczekaj aż nieco wystygnie, a następnie całą czynność powtórz jeszcze trzykrotnie.
- Zanim nalejesz kawę do filiżanki, odstaw ją na moment, aby fusy opadły na dno i ciesz się oryginalnym i aromatycznym smakiem Twojej kawy!

Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej?
Kawiarka ciśnieniowa, charakterystyczna dla włoskiego stylu parzenia, pozwala na wydobycie intensywnego aromatu. Do przygotowania tego rodzaju kawy potrzebować będziesz klasycznej kawiarki, inaczej nazywanej także kafeterą.
Jak parzyć kawę w kawiarce ciśnieniowej – przygotowanie krok po kroku
- Do zbiorniczka wlej wodę, ale uważaj, aby nie przekroczyć jej maksymalnego poziomu.
- Do sitka wsyp odpowiednią ilość zmielonej kawy, ale jej nie ubijaj. Zakręć górną część kawiarki i ustaw ją na ogniu na kuchence.
- Odczekaj chwilę aż woda zacznie się gotować i od razu gdy usłyszysz odgłos bulgotania, zdejmij kawiarkę z kuchenki. Jeśli zbyt długo będziesz z tym zwlekać, kawa może się sparzyć i zyskać nieprzyjemny goryczkowy posmak.
- Tak przygotowaną kawę rozlej do filiżanek i gotowe! Jeśli napój będzie dla Ciebie zbyt mocny, dodać możesz odrobinę gorącej wody, aby nieco go rozcieńczyć.

Jak parzyć kawę „zalewajkę”?
Wiele osób nie lubi nadmiernego kombinowania i zależy im przede wszystkim na tym, aby kawę przygotować szybko. Jej głównym zadaniem ma być pobudzenie i zmobilizowanie nas do intensywnej pracy, dlatego musi być mocna i intensywna.
Taki sposób parzenia kawy nie jest jednak najzdrowszy, dlatego polecam eksperymentować i poznawać nowe, równie szybkie metody jej przygotowania!
Jak parzyć kawę „zalewajkę” – przygotowanie krok po kroku
- W czajniku zagotuj wodę. Nie musisz podgrzewać jej do 100°C, 80-90°C w zupełności wystarczy.
- Do kubka lub większej filiżanki wsyp dwie łyżeczki zmielonej kawy, a następie zalej je gorącą wodą.
- Odczekaj aż fusy opadną na dno i kawa będzie gotowa do wypicia!
Jak parzyć kawę metodą french press?
Brzmi nieco oryginalnie, ale jest to jedna z popularniejszych obecnie metod parzenia kawy. Do przygotowania jej w ten sposób potrzebować będziesz specjalnego dzbanka z pokrywką i specjalnym tłokiem, który oddzieli fusy.
W tej metodzie ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji – na 100 mililitrów wody przypada mniej więcej 6 gramów grubo zmielonej kawy.

Jak parzyć kawę metodą french press – przygotowanie krok po kroku
- Zagotuj wodę i odczekaj aż jej temperatura spadnie do około 90°C.
- Do dzbanka wsyp odpowiednią ilość grubo zmielonej kawy, a następnie zalej ją gorącą wodą. Wody powinno być tylko tyle, żeby dokładnie przykryła ona fusy. Odczekaj około 1 minutę aż kawa się zaparzy.
- Zamieszaj wodę w dzbanku i zalej go do końca wodą. Całość ponownie wymieszaj.
- Przykryj dzbanek przykrywką, ale nie dociskaj jeszcze tłoka z sitkiem.
- Odczekaj około 3-4 minuty i bardzo powoli dociśnij tłok do dna dzbanka. Uważaj, aby pod wpływem ciśnienia kawa nie wytrysnęła z dzbanka, ponieważ łatwo możesz się nią poparzyć.
- Rozlej kawę do filiżanek i gotowe!
Jak zaparzyć kawę w Chemex?
Kawa parzona w Chemex charakteryzuje się głębokim i czystym aromatem oraz delikatnym smakiem. Do takiego przyrządzenia napoju potrzebować będziesz specjalny dzbanuszek w kształcie klepsydry, który oprócz tego, że jest funkcjonalny, doskonale prezentuje się w każdej kuchni!
Jak parzyć kawę w Chemex – przygotowanie krok po kroku
- W górnej części dzbanuszka umieść filtr do kawy w kształcie rożka i delikatnie namocz go gorącą wodą. Dzięki temu Twoja kawa nie będzie miała nieprzyjemnego kartonowego posmaku.
- Zagotuj wodę i odczekaj kilka minut aż ostygnie do temperatury około 90-80 stopni.
- Do filtra wsyp grubo zmieloną kawę (na jedną filiżankę przypada mniej więcej jedna czubata łyżka ziaren). Zwróć uwagę, aby ziarna nie były zbyt małe, ponieważ mogą wtedy zapchać filtr.
- Do filtra nalej niewielką ilość gorącej wody, aby zwilżyć znajdujące się w nim zmielone ziarna. Następnie odczekaj około 1 minutę, aby aromat zaczął się powoli uwalniać.
- Okrężnym ruchem, po ściankach filtra, wlej całą przygotowaną wodę.
- Przelej kawę do filiżanek i gotowe! Jeśli okaże się ona dla Ciebie zbyt mocna, do filiżanki wlać możesz niewielką ilość gorącej wody, która nieco rozcieńczy kawę.
Podsumowując, jak widzisz, jest naprawdę wiele sposobów parzenia kawy, a te które powyżej przedstawiłam to zaledwie ułamek możliwości! Chociaż kawa ma swój charakterystyczny i intensywny smak, który początkowo nie wszystkim musi przypaść do gustu, to jestem przekonana, że w kwestii kawy, każdy znajdzie coś dla siebie i zakocha się w tym napoju tak samo jak ja!
Sprawdź również, jakie są rodzaje kawy z ekspresu.