×

Herbata owocowa – czy jest zdrowa?

Herbata owocowa – czy jest zdrowa?

Herbata, obok kawy, to jeden z naszych ulubionych napojów, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Gorący kubek tego naparu towarzyszy nam podczas posiłków, przerwy w pracy czy spotkań ze znajomymi. Herbata występuje w niezliczonej liczbie odmian, ale dzisiaj zajmiemy się herbatą owocową. Koniecznie dowiedz się, jak jej picie wpływa na nasze zdrowie i jakie ma właściwości!

herbata owocowa

Herbata owocowa – czym jest?

Chociaż pytanie wydaje się banalne, odpowiedź na nie wcale nie musi być taka oczywista. Herbaty owocowe nie mają najczęściej z tradycyjną herbatą nic wspólnego, bo nie zawierają ani odrobiny suszu zrobionego z krzewów herbacianych!

Herbaty owocowe to zwykle kompozycja suszonych owoców, do których czasem dodaje się także odrobinę ziół. Dzięki temu bogata jest w dużo witamin i jest zdrowa. Wyjątkiem są herbaty z owoców karmelizowanych, które zawierają bardzo dużo cukru i nie powinno się ich pić w nadmiernych ilościach.

Dzięki różnorodności herbat owocowych każdy na pewno znajdzie coś, co szczególnie przypadnie mu do gustu. Wybierać możemy zarówno w smakach bardziej lokalnych, takich jak maliny czy truskawki. Nie brakuje jednak też propozycji dla miłośników egzotyki – herbaty z mango, marakui czy nawet arbuza i melona dostępne są powszechnie w wielu sklepach.

Na co zwrócić uwagę podczas wybierania herbaty owocowej?

Skład herbat i innych produktów, które kupujemy, ma kluczowe znaczenie. Od tego, co dokładnie znajduje się w opakowaniu zależy, czy jego zawartość będzie smaczna i zdrowa, czy wręcz przeciwnie.

Najczęściej jest tak, że im tańsza herbata, tym gorszej jakości będzie. Nie oznacza to, że powinniśmy kupować tylko tą z najwyższej półki, wybierajmy jednak produkty wartościowe, niezawierające sztucznych wypełniaczy i chemicznych wzmacniaczy aromatu i smaku.

Herbata owocowa zrobiona może być z praktycznie każdego owocu, jaki przyjdzie nam do głowy. To właśnie owoce powinny być głównym składnikiem suszu, często zdarza się jednak, że dodawana jest do niego duża ilość hibiskusa. Nie jest on szkodliwy, ale za jego pomocą producenci próbują nieco nas oszukać. Liście hibiskusa nadają napojowi głęboki czerwony kolor i nieco kwaskowaty posmak, który doskonale komponuje się z owocami. Niestety taki produkt nie jest herbatą owocową, a hibiskusową z dodatkiem owoców.

herbata owocowa

Jakie właściwości prozdrowotne ma herbata owocowa?

Herbata owocowa składa się najczęściej tylko z owoców, dlatego nie zawiera teiny. Ponieważ nie podnosi ciśnienia i nie dodaje energii, pić ją możemy o każdej porze dnia. Bezpieczna będzie także dla osób w ciąży, czy tych, które cierpią na choroby sercowe i ciśnieniowe.

Suszone owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów, antyoksydantów i wielu innych składników aktywnych, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Dokładne działanie każdej herbaty uzależnione jest od tego, z czego została zrobiona i jak dużo poszczególnych składników zawiera.

Herbata owocowa – który jej rodzaj jest najzdrowszy?

Herbata owocowa generalnie jest dość zdrowa i można pić ją bez obaw, że drastycznie wpłynie na pogorszenie stanu naszego organizmu. Niektóre rodzaje cieszą się jednak szczególnymi właściwościami i to na nie warto zwrócić przede wszystkim uwagę.

  • Aroniowa – bogactwo witamin z grupy B, C i E. Pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega zawałom serca.
  • Żurawinowa – dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu wspomaga naszą odporność i jest nieoceniona podczas walki z przeziębieniem. Ma także działanie moczopędne i poprawia tym samym pracę nerek, zapobiega powstawaniu zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej.
  • Malinowa – mało co rozgrzewa tak dobrze jak herbata malinowa. Z tego powodu jest idealna na chłodne dni i podczas choroby. Dobrze sprawdza się w walce z gorączką, a dzięki zawartości wielu witamin i składników mineralnych wzmacnia odporność i poprawia pracę całego organizmu.
  • Z dzikiej róży – to bogate źródło witaminy C, regularne picie naparu z suszu dzikiej róży poprawi odporność organizmu. Poza tym ma ona podobne właściwości jak herbata z żurawiny – wspomaga pracę nerek, działa moczopędnie i zapobiega infekcjom układu moczowego.
herbata owocowa

Kto nie powinien pić herbat owocowych?

Herbaty owocowe ogólnie rzecz biorąc są zdrowe i pić je może każdy. Są jednak pewne wyjątki, a dla niektórych osób ich spożycie może być niebezpieczne.

Owoce są bogatym źródłem cukrów, które nie znikają z nich podczas suszenia i zaparzania. Oznacza to, że wypicie kubka takiej herbaty może wpłynąć na podniesienie poziomu cukru we krwi, co jest niebezpieczne szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę. Także wszyscy Ci, którzy cierpią na różne inne zaburzenia metaboliczne powinni ze szczególną ostrożnością podchodzić do picia herbat owocowych.

Duża ilość cukru zawarta w herbatach owocowych może także niekorzystnie oddziaływać na stan naszych zębów. Problem ten dotyczy szczególnie dzieci, które często borykają się na przykład z próchnicą.

Herbata owocowa – jak poprawnie ją zaparzyć?

Niezależnie od tego, jakie rodzaje herbat pijemy najczęściej i najchętniej, każdy z nich posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Jednak, aby czerpać pełnię płynących z nich korzyści, napar ten musimy zaparzać w odpowiedni sposób.

Przyjmuje się, że na 1,5 litra wody w zupełności wystarczą 2-3 lyżki suszu z owoców, które najlepiej jest umieścić w specjalnym sitku, dzięki czemu w każdym momencie będzie można je wyciągnąć. Owoce zalać należy wodą o temperaturze maksymalnie 80 stopni. Po upływie około dziesięciu minut susz należy wyciągnąć  i można się cieszyć aromatem i smakiem swojego ulubionego naparu!

Herbatę owocową zaparzać można kilka razy. Zbyt długie trzymanie owoców w wodzie sprawić może, że napar zrobi się zbyt mocny, a przez to niezbyt smaczny.

Podsumowując, herbata owocowa jest naprawdę zdrowa, zawiera najróżniejsze witaminy, składniki aktywne, niektóre odmiany posiadają udowodnione działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego pić je możemy także podczas chorób. Świetnie sprawdzą się także w okresie jesienno-zimowym, jak domowy środek na wzmocnienie odporności.

Sprawdź też, co warto wiedzieć o herbacie z hibiskusa.

Zobacz również: