Czerwona herbata, charakteryzująca się wyrazistym kolorem i intensywnym korzenno-ziemnym smakiem zdobywa serca coraz większej ilości osób. Jeszcze niedawno nie tak łatwo było ją kupić, teraz dostępna jest i w wielu sklepach i kawiarniach. Jeśli także ją lubisz, koniecznie dowiedz się, jakie ma właściwości, kto nie powinien jej pić i czym tak naprawdę jest!

Czerwona herbata – czym jest i jak powstaje?
Czerwona herbata pochodzi z Chin i kiedyś określana była smoczą herbatą, a to najpewniej dzięki swojemu intensywnemu brunatnemu kolorowi. Obecnie produkuje się ją przede wszystkim w południowo-wschodnich Chinach, w Japonii i na Tajwanie i często nazywana jest herbatą Pu-Erh.
Jest to herbata półfermentowana, dzięki czemu na głęboki i intensywny ziemisty smak. Powstaje podczas kilkuetapowego procesu produkcji. Na początku doprowadza się do więdnięcia liści zebranych z krzewów, następnie umieszcza się je w specjalnych koszach, w których co jakiś czas się je miesza – dzięki temu liście uszkadzają się, a proces fermentacji zachodzi szybciej. Następnie liście się suszy, dzięki czemu nie fermentują one do końca i w ten właśnie sposób powstaje czerwona herbata.
Pu-Erh uznawane jest za szlachetny rodzaj herbaty, który leżakuje czasem nawet kilka lat zanim zostanie przygotowany do sprzedaży i trafi na rynek. W zależności od długości procesu fermentacji i leżakowania powstają różne gatunki herbaty, które różnią się zarówno smakiem, właściwościami, jak i ceną.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Czerwoną herbatę parzy się podobnie jak każdą inną. Do kubka wystarczy wsypać 2 płaskie łyżeczki suszu (najlepiej włożyć je wcześniej do specjalnego koszyczka do parzenia herbaty) i zalać gorącą wodą. Nie może to być jednak wrzątek, ponieważ sparzy się wtedy liście i stracą one swoje prozdrowotne właściwości, a optymalna jest temperatura 80-85 stopni.
Wiele herbat zyskuje na smaku kiedy parzymy je kilka razy – czerwona herbata jest jedną z nich. Dzięki temu możemy parzyć jeden susz nawet do 5-6 razy i nie straci on smaku. Jednorazowo jednak nie powinno się trzymać go w wodzie dłużej niż 3-4 minuty, ponieważ herbata stanie się wtedy bardzo mocna i gorzka.
Jeśli dziennie będziemy wypijać ok 5-6 filiżanek tego napoju i połączymy to z odpowiednią dietą, zaobserwować możemy bardzo pozytywne skutki na nasze zdrowie.

Czy czerwona herbata wspomaga odchudzanie?
Bardzo powszechna jest opinia, że czerwona herbata wspomaga odchudzanie. Niestety nie jest to do końca prawda, ponieważ na powodzenie tego postanowienia składa się bardzo wiele różnych czynników. Tym, co pewne jest jednak to, że wspomaga ona ten proces, ale tylko pod warunkiem, że połączymy ją z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną.
Czerwona herbata korzystnie wpływa na obniżenie i ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu znacznie łatwiej spala się tkanka tłuszczowa. Jednocześnie nie ma ryzyka wystąpienia hipoglikemii, czyli za niskiego poziomu tego cukru, co jest dobrą informacją dla osób z cukrzycą.
Dodatkowo czerwona herbata ma działanie moczopędne, co także przyczynia się do spadku wagi. Dzieje się tak, ponieważ otyłość zwykle związana jest także z nadmiernym zatrzymywaniem się wody w organizmie, a dzięki piciu tego naparu, możemy temu zapobiec.
Jakie właściwości ma czerwona herbata?
Czerwona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki niepełnemu procesowi fermentacji, któremu jest poddana, zachowuje większość polifenoli i enzymów, co sprawia, że pozytywnie oddziałuje na nasz organizm.
Działanie antyoksydacyjne
Duża zawartość antyoksydantów sprawia, że picie czerwonej herbaty pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za wiele chorób. Przede wszystkim powodują one różne nowotwory oraz przyspieszają proces starzenia.

Wspomaga układ pokarmowy i trawienny
Regularne picie herbaty wspomaga także nasz układ pokarmowy i trawienny. Powoduje lepsze spalanie tkanki tłuszczowej, stabilizuje poziom glukozy we krwi, przyspiesza metabolizm, a to wszystko sprawia, że czerwona herbata znacznie ułatwia proces odchudzania.
Dzięki swoim właściwościom może pomóc w uregulowaniu poziomu złego cholesterolu, a to z kolei zmniejsza ryzyko problemów z układem sercowym.
Zwiększa koncentrację i poprawia pamięć
Napoje zawierające kofeinę pobudzają układ nerwowy, dzięki czemu nie tylko zyskujemy więcej energii, ale także znacznie łatwiej jest nam się skoncentrować i zapamiętywać. A to sprawia, że w pracy czy podczas nauki jesteśmy znacznie bardziej efektywni. Oczywiście nie można przesadzić z ilością spożywanej każdego dnia kofeiny, bo wtedy skutki jej działania będą zupełnie odwrotne.
Dodaje energii
Mimo że czerwona herbata zawiera znacznie mniej kofeiny niż herbata zielona lub czarna, jej ilość jest wystarczająca, aby mieć działanie pobudzające. Możemy pić ją zarówno rano jak i w południe kiedy potrzebujemy zastrzyku energii.
Oczywiście kofeina nie może być spożywana w nadmiarze, ponieważ powoduje wtedy bezsenność, uniemożliwia koncentrację, powoduje drżenie rąk i mięśni, nerwowość i problemy z koncentracją. Weź to pod uwagę, jeśli jednego dnia chciałbyś wypić herbatę, kawę i jeszcze matchę!

Czy każdy może pić czerwoną herbatę?
Czerwona herbata jest najczęściej bardzo bezpieczna i jeśli nie będziemy wypijać dziennie więcej niż 6 filiżanek, to nic nie powinno nam się stać. Limit ten wynika z zawartości w napoju kofeiny, której dzienna dozwolona dawka to 400 mg.
Osoby cierpiące na niedobory magnezu i żelaza nie powinny pić tego naparu 2 godziny przed i po posiłku, ponieważ utrudnia on ich wchłanianie. Z powodu kofeiny, którą herbata zawiera, nie powinniśmy także pić jej 6 godzin przed pójściem spać, ponieważ może znacznie utrudnić nam zasypianie i sprawiać, że nasz sen będzie nerwowy i podczas nocy się nie zregenerujemy.
Czerwona herbata jest bezpieczna dla osób w ciąży i karmiących piersią pod warunkiem, że nie wypiją więcej niż ok 3 filiżanek dziennie. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera ona kofeinę, dlatego dla pewności najlepiej skonsultować wszelkie wątpliwości z lekarzem.
Dowiedz się również, czy zielona herbata jest zdrowa.