×

Jak zrobić matcha latte? Sprawdź!

Jak zrobić matcha latte? Sprawdź!

Matcha latte, która podbiła w ostatnim czasie serca i żołądki wielu osób, była wcześniej prawie niedostępna, a dzisiaj zamówić ją możemy w niemal każdej kawiarni. Ale odpowiedzi na pytania o to, czym tak naprawdę jest, jakie ma właściwości, a przede wszystkim jak zrobić matcha latte samemu w domu, nie muszą być dla wszystkich oczywiste. Jeśli chcesz się dowiedzieć najważniejszych rzeczy na jej temat to zapraszam do lektury!

Jak zrobić matcha latte

Czym jest matcha latte?

Nazwa matcha dla wielu osób brzmieć może nieco egzotycznie, a jej intensywny zielony kolor jednych intryguje, a innych zdecydowanie zniechęca. Czym więc tak naprawdę jest?

Matcha pochodzi z Chin i pita jest już od ponad 800 lat w prawie całej Azji Wschodniej. Jej przygotowaniu często towarzyszy specjalny rytuał, a spożywanie może mieć charakter religijny, nie jest to jednak reguła. Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata, która uprawiana jest w specjalny sposób chroniący jej liście przed nadmiernym dostępem do światła. Dzięki temu jest bardzo bogata w składniki odżywcze i jest zdrowa dla naszego organizmu.

Jakie właściwości ma matcha latte?

Właściwości prozdrowotne matchy są bardzo podobne, jak te, którymi charakteryzuje się zwykła zielona herbata. Zawiera ona jednak znacznie więcej antyoksydantów i teiny, dzięki czemu intensywniej nas pobudza i skuteczniej oczyszcza organizm. Przeciwdziała także rozwojowi chorób, wzmacnia odporność i koncentrację oraz wspomaga odchudzanie.

Zawiera bardzo dużo związków i substancji, które wspomagają prawidłową pracę naszego organizmu i są to antyoksydanty, przeciwutleniacze, polifenole,  aminokwasów (szczególnie l-teiny) i dlatego naprawdę warto ją pić!

Jak zrobić matcha latte

Jak zrobić matcha latte?

Matchę przygotowywać możemy na bardzo wiele sposobów. Potrzebować do tego będziemy chasen, czyli specjalnej miotełki do matchy i małej miseczki, nazywanej matchawanem. Jeśli jednak nie jesteś pewien, czy napój Ci zasmakuje, nie musisz kupować od razu profesjonalnego sprzętu. Wystarczy Ci mały domowy spieniacz do mleka lub słoiczek z przykrywką.

Jak zrobić matcha latte z wykorzystaniem profesjonalnego zestawu?

Chasen i matchawan sprawią, że proces przygotowywania napoju będzie wydawał się znacznie bardziej profesjonalny i postępować będziesz zgodnie z zasadami sztuki.

Aby to zrobić wystarczy, że do czarki wsypiesz 1-2 łyżeczki sproszkowanej matchy, zalejesz odrobiną wody i za pomocą chasena „ubijesz”. Rób to tak długo, aż nie pojawi się piana i nie znikną wszystkie grudki.

Jak zrobić matcha latte domowymi sposobami?

Jeśli nie masz odpowiedniego wyposażenia, nic nie martw, ponieważ matchę możesz przygotować także z wykorzystaniem domowych sposobów.

Wykorzystać możesz do tego mały słoiczek, do którego wsyp 1-2 łyżeczki proszku i zalej odrobiną wody. Następnie dokładnie go zakręć i mocno wstrząsaj przez 3-4 minuty, aż powstanie piana i znikną grudki.

Chasen zastąpić możesz spieniaczem do mleka – wystarczy, że do filiżanki wsypiesz matchę, zalejesz ją wodą, a następnie całość spienisz. Uważaj jednak żeby nie popryskać siebie i całej kuchni!

Te dwa domowe tricki są bardzo skuteczne, nie są jednak ani trochę profesjonalne – jeśli uznasz się więc za prawdziwego konesera tego napoju, koniecznie zastąp je odpowiednim sprzętem!

Jak zrobić matcha latte

Jak zrobić matcha latte klasyczną?

Matcha latte to nic innego jak matcha z mlekiem, może występować jednak w wielu różnych wariantach. Eksperymentować możesz z rodzajami mleka, jego ilością, słodzikami i innymi dodatkami. Poniżej dowiesz się, jak przygotować najbardziej podstawową matchę!

Co będzie potrzebne?

  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej matchy
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • Pół szklanki ciepłego mleka
  • Cukier lub syrop klonowy – opcjonalnie

Jak przygotować – krok po kroku

  1. Podgrzej wodę do temperatury 70℃ (jeśli nie masz możliwości jej zmierzyć – zagotuj wodę, a następnie odczekaj 15 minut. Jest to wystarczający czas, aby woda odpowiednio ostygła).
  2. W czarce umieść proszek i zalej go odrobiną ciepłej wody, a następnie wymieszaj aż nie powstanie piana i jednolita masa.
  3. W garnku podgrzej pół szklanki mleka – może być krowie, matcha najlepiej smakuje jednak z owsianym, waniliowym lub migdałowym.
  4. Zalej przygotowaną wcześniej matchę mlekiem i wodą w proporcji 1:1 lub 2:1 i delikatnie wymieszaj.
  5. Jeśli preferujesz słodki smak, możesz dodać odrobinę cukru lub syropu klonowego. Pamiętaj jednak, że mleka roślinne są bardzo słodkie, dlatego najlepiej najpierw spróbuj napój, a potem go ewentualnie posłodź. Gotowe!

Jak zrobić matcha latte na zimno?

Matcha nie musi być podawana tylko na ciepło, a latem z kostkami lodu także smakuje znakomicie. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Co będzie potrzebne?

  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej matchy
  • ¼  szklanki zimnej wody
  • Pół szklanki zimnego mleka
  • Kilka kostek lodu
  • Cukier lub syrop klonowy – opcjonalnie

Jak przygotować – krok po kroku

  1. Podgrzej wodę do temperatury 70℃ (jeśli nie masz możliwości jej zmierzyć – zagotuj wodę, a następnie odczekaj 15 minut, jest to wystarczający czas, aby woda odpowiednio ostygła).
  2. W czarce umieść proszek i zalej go odrobiną ciepłej wody, a następnie wymieszaj aż nie powstanie piana i jednolita masa. Następnie odstaw ją na kilka minut aby wystygła.
  3. Przelej matchę do szklanki, dodaj do niej kostki lodu i całość zalej zimnym mlekiem.
  4. Jeśli preferujesz słodki smak, możesz dodać odrobinę cukru lub syropu klonowego. Pamiętaj jednak, że mleka roślinne są bardzo słodkie, dlatego najlepiej najpierw spróbuj napój, a potem go ewentualnie posłodź. Gotowe!

Matchę na zimno najlepiej pije się ze słomki, warto więc wyposażyć się w taką, którą używać będziesz mógł wielokrotnie. Wyglądają one znacznie lepiej niż te jednorazowe, a do tego są bardziej ekologiczne i tańsze.

Podsumowując, matcha latte jest pysznym i zdrowym napojem, który pić możesz na wiele sposobów, dzięki czemu nie powinien on się Ci zbyt szybko znudzić. Jest dobrą alternatywą dla porannej kawy, dlatego możesz spróbować wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować!

Sprawdź też, jak zrobić fit sernik.

Zobacz również: