Hibiskus ma wiele prozdrowotnych właściwości i bardzo oryginalny smak, dlatego cieszy się obecnie ogromną popularnością. Spożywać go można w różnych formach, najpopularniejsza i najłatwiejsza w przygotowaniu jest jednak herbata z hibiskusa. Wszystko, co musisz o niej widzieć, znajdziesz w poniższym artykule!

Hibiskus – co to takiego?
Hibiskus jest rośliną pochodzącą z Afryki Północnej i Azji Południowo-Wschodniej, ale spotkać go można także w innych gorących regionach świata. Ma on postać jednorocznego krzewu osiągającego rozmiary nawet do ponad 2 metrów wysokości, który wypuszcza duże i piękne kwiaty. Najczęściej nie mają one wyraźnego zapachu, ale ich smak jest bardzo charakterystyczny i ma zarówno wielu zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników.
Herbata z hibiskusa – jakie prozdrowotne substancje zawiera?
Prozdrowotne walory tej rośliny znane były już w starożytnym Egipcie, dzięki czemu na stałe zakorzeniła się ona w medycynie naturalnej.
Hibiskus jest bogatym źródłem kwasów organicznych, na przykład cytrynowego, jabłkowego, szczawiowego i hibiskusowego. Oprócz tego zawiera liczne polifenole, flawonoidy, przeciwutleniacze oraz witaminę C.

Lecznicze działanie hibiskusa
Herbata z hibiskusa ma udowodnione działanie prozdrowotne i wspomaga nasz organizm na wielu płaszczyznach, dlatego warto ją pić w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie narażeni jesteśmy na choroby.
Wspomaga układ odpornościowy
Herbata z hibiskusa jest bogatym źródłem witaminy C, która wspomaga i poprawia naszą odporność, dlatego warto pić ją kiedy tylko pojawią się pierwsze objawy przeziębienia lub grypy. Dodatkowo ma ona działanie antywirusowe i antybakteryjne i ogranicza rozwijanie się w naszym organizmie różnych stanów chorobowych.
Przeciwdziała chorobom układu sercowego
Roślina ta pozytywnie wpływa na uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi i oczyszczanie tętnic ze złogów tłuszczowych, pozwala więc na zapobieganie miażdżycy i zawałom serca. Wielu osobom pomaga także obniżyć ciśnienie krwi, co jest powszechnym problemem szczególnie u osób starszych.
Dodatkowo wspomaga pracę całego układu sercowego i układu krążenia, dzięki czemu poprawia nasze ogólne fizyczne samopoczucie.

Działa moczopędnie i wspomaga nerki
Moczopędne działanie hibiskusa sprawia, że zmniejsza się ryzyko zapalenia pęcherza oraz powstawania kamieni nerkowych, których obecność często wiąże się z bardzo dużym dyskomfortem.
Herbata z hibiskusa – przeciwwskazania jej regularnego spożywania
Hibiskus uznawany jest za roślinę bardzo bezpieczną, dlatego nie ma tak restrykcyjne określonych dozwolonych ilości dziennego spożycia jak na przykład w przypadku kawy. Wskazuje się jednak, że nie powinny spożywać go osoby w ciąży ani karmiące piersią, ponieważ w dużych ilościach może być on niebezpieczny dla małego dziecka.
W przypadku osób zażywających leki obniżające ciśnienie krwi i zmniejszających poziom cukru we krwi wskazana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem, ponieważ hibiskus osłabić może ich działanie. Podobnie dzieje się w przypadku osób przyjmujących tabletki hormonalne lub leki antykoncepcyjne.
Zdarzają się także przypadki uczelnia na hibiskus i jeśli po jego spożyciu zauważysz jakiekolwiek niepokojące Cię objawy, odstaw produkty, które go zawierają.
Herbata z hibiskusa – jak ją przygotować?
Hibiskus w różnych formach jest powszechnie dostępny w aptekach, sklepach zielarskich czy tych ze zdrową żywnością, a coraz częściej także w zwykłych supermarketach, dlatego przygotowanie naparu na jego bazie nie powinno być żadnym problemem.
Napar z hibiskusa przygotować możemy na dwa sposoby – roślina ta może być tylko dodatkiem do liści herbaty lub wyłącznym składnikiem. Niezależnie od tego, sposób przygotowania będzie dokładnie takie sam!
Na początku podgrzej wodę do temperatury około 90℃, a do kubka wsyp jedną lekko czubatą łyżeczkę suszu. Całość zalej wodą i pozostaw pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie możesz wyciągnąć fusy, a napar jest gotowy!
Jeśli chcesz nieco urozmaicić swój napój, możesz dodać do niego plastry cytryny lub pomarańczy oraz łyżeczkę miodu – sprawi on, że herbata będzie nieco słodsza. Pamiętaj, że herbata z hibiskusa jest stosunkowo kwaśna, dlatego przygotuj ją z takimi dodatkami, które sprawią, że będzie dla Ciebie odpowiednia.

Jakie inne zastosowania ma hibiskus?
Hibiskus jest bardzo uniwersalną rośliną, dlatego wykorzystany może zostać nie tylko w herbatach i naparach. Jeśli lubisz jego smak i właściwości, koniecznie sprawdź, gdzie jeszcze go znajdziesz!
Olej z hibiskusa
Hibiskus jest składnikiem wielu kosmetyków i produktów do pielęgnacji, ze względu na dużą ilość olei organicznych, które zawiera. Znaleźć go możemy w kremach mających działanie odmładzające, balsamach nawilżających oraz odżywkach do skóry i włosów, ponieważ posiada działanie regenerujące i przeciwbakteryjne.
Olejek hibiskusowy sprzedawany jest jako składnik kosmetyków lub jako samodzielny produkt. Nakładać można go bezpośrednio na skórę, a po regularnym stosowaniu cieszyć się jego niesamowitym działaniem!
Syrop z hibiskusa
Herbata z hibiskusa nie jest jedyną formą, w jakiej spożywać możemy tę roślinę. Często spotkamy ją także w formie soku ziołowego, który możemy kupić gotowy lub przygotować samodzielnie w domu.
Syrop ten jest świetnym dodatkiem do napojów, szczególnie ciepłych herbat lub gorącej wody. Tak podany może wspomóc nasz organizm w walce z przeziębieniem i grypą.
Jadalne kwiaty hibiskusa
Kwiaty hibiskusa służyć nam mogą także jako ozdoba serwowanych przez nas dań, na przykład ciast lub sałatek. Nie każda odmiana jest jednak jadalna, dlatego koniecznie upewnij się przed podaniem czy ta, którą masz, nadaje się w takiej formie do spożycia. Najpopularniejszą i dostępną w sklepach jadalną odmianą hibiskusa jest ketmia szczawiowa i to na nią najlepiej się zdecydować.
Podsumowując, jak widzisz, hibiskus ma bardzo wiele różnych zastosowań, a do tego jest zdrowy. Pomimo swojego specyficznego kwaskowatego smaku cieszy się ogromną popularnością, dlatego jeśli jeszcze go nie wypróbowałeś, koniecznie zrób to przy pierwszej okazji!
Poznaj też właściwości herbaty zielonej.
Opublikuj komentarz